Cyrulicy i kucharze na przełomie XVIII i XIX wieku. Kolejny udany tydzień zimowych atrakcji w Muzeum za nami.

Medycyna i kuchnia sprzed 260 lat były tematami zeszłotygodniowych pokazów muzealnych. Zaczęliśmy w środę  od prezentacji w sejfie muzealnym oryginalnego zielnika z XVIII w. i wernisażu wystawy „Druki medyczne w zbiorach Biblioteki Elbląskiej” – anatomia i chirurgia. Dalsza część wieczoru była poświęcona sposobom przyrządzania śledzia i jego degustacji. Swoje specjały zaprezentowała nam Ewelina Iwańczyk, która w Bansin prowadzi swoje bistro. W sobotę 8 lutego, gościliśmy u nas rekonstruktorów z „Garnizonu Gdańsk”.  Obył się  pokaz przygotowywania potraw mieszczańskiej kuchni z XVIII w. prowadzony przez Aleksandrę Kucharską – muzealniczkę i autorkę książki „Smaki Gdańska” a także pokaz dawnych narzędzi chirurgicznych i stanowiska pracy miejskiego cyrulika. O XVIII-wiecznych metodach leczenia i operowania opowiedział  Krzysztof Kucharski – muzealnik i twórca „Projektu Historycznego Garnizon Gdańsk”. Obu wydarzeniom towarzyszyły inne  pokazy różnych aspektów, cywilnych i wojskowych, życia w XVIII-wiecznym mieście portowym.

Zapraszamy na tydzień „Magiczny świat żaglowców”. Zaczynamy już w najbliższą środę.